Vrouwen ≥40 jr.

Als uw bloedsuiker na een maaltijd langere tijd verhoogd blijft, is de kans vergroot dat u op latere leeftijd suikerziekte gaat ontwikkelen. Wij gaan testen of uw bloedsuiker na een maaltijd verhoogd is en indien uw suikerspiegel inderdaad verhoogd is na een maaltijd zullen we onderzoeken of een voedingssupplement (carnitine) een gunstig effect heeft.

Voor dit onderzoek naar het effect van het voedingssupplement carnitine op de suikerstofwisseling zijn wij op zoek naar vrijwilligers die willen deelnemen aan dit onderzoek. Wij zijn op zoek naar mannen en vrouwen met overgewicht (BMI tussen 25 en 35) tussen de 40 en 70 jaar. Uitgebreide informatie over de studie inclusief metingen en vergoedingen vindt u in de flyer.

flyer

Vrijwilligers gezocht

 

Voor een onderzoek naar het effect van carnitine voedingssupplement op de suikerstofwisseling.

Wij zijn op zoek naar:

Mannen en vrouwen met overgewicht tussen 40 en 70 jaar

met een BMI tussen 25 en 35 kg/m2

U bepaalt uw BMI door uw gewicht (in kg) te delen door uw lengte (in m) in het kwadraat (lengte x lengte)

Als uw bloedsuiker na een maaltijd langere tijd verhoogd blijft, is de kans vergroot dat u op latere leeftijd suikerziekte gaat ontwikkelen. We gaan testen of dat bij u het geval is, en indien de suikerspiegel inderdaad verhoogd is na een maaltijd, zullen we onderzoeken of een voedingssupplement (carnitine) een gunstig effect heeft.

Het onderzoek beslaat twee periodes van 35 dagen waarbij u -in willekeurige volgorde testcapsules

placebo of carnitine capsules gaat innemen (3 keer per dag). Tijdens beide periodes van 35 dagen komt u 3 maal naar de universiteit (dag 31, 32, 35) voor diverse metingen:

Op dag 31 en 32 zal er met behulp van een soort MRI scan, de hoeveelheden van een bepaald stofje (acetylcarnitine) de spieren worden gemeten. U zult deze MRI scans voor een maaltijd en een paar keren na een maaltijd ondergaan en ook voor- en meteen na een inspannings-fietstest. Op dag 35 wordt uw insulinegevoeligheid gemeten en wordt er een stukje spier uit uw been afgenomen onder lokale verdoving. Al deze metingen zullen tweeënhalve dag in beslag nemen.

Tijdens de tweede testperiode van 35 dagen zal u precies dezelfde metingen ondergaan.

Voorafgaand aan het onderzoek zal er een tweedaagse screening (3.5 uur totaal) plaatsvinden waarbij een rust-ECG wordt gemaakt en uw vetpercentage, uw maximale belasting bij een fietstest, uw bloeddruk en uw bloedsuikerregulatie na een suikerdrankje zullen worden bepaald. We willen het effect van het voedingssupplement onderzoeken bij mensen met een verstoorde suikerstofwisseling. Indien uw bloedsuiker na een suikerdrankje dus normaal is, is het niet de bedoeling het voedingssupplement gaat in nemen, maar dat u wel eenmalig de drie testdagen (zoals boven beschreven als dag 31, 32 en 35) zult ondergaan.

Als u bloedsuikerregulatie verstoord blijkt en u meedoet aan dit onderzoek (een screeningsbezoek, twee periodes met supplement of placebo met elke keer drie test dagen aan het einde) ontvangt u een vergoeding van 370 Euro

Als u bloedsuikerregulatie normaal is en u meedoet aan dit onderzoek (een screeningsbezoek en drie test dagen) ontvangt u een vergoeding van 199 Euro

Heeft u interesse om deel te nemen aan dit onderzoek, neemt u dan contact met ons op:

Yvonne Bruls
043-388 2796
y.bruls@maastrichtuniversity.nl