Vrouwen ≥18 jr.

Als uw bloedsuiker na een maaltijd langere tijd verhoogd blijft, is de kans vergroot dat u op latere leeftijd suikerziekte gaat ontwikkelen. Wij gaan testen of uw bloedsuiker na een maaltijd verhoogd is en indien uw suikerspiegel inderdaad verhoogd is na een maaltijd zullen we onderzoeken of een voedingssupplement (carnitine) een gunstig effect heeft.

Voor dit onderzoek naar het effect van het voedingssupplement carnitine op de suikerstofwisseling zijn wij op zoek naar vrijwilligers die willen deelnemen aan dit onderzoek. Wij zijn op zoek naar mannen en vrouwen met overgewicht (BMI tussen 25 en 35) tussen de 40 en 70 jaar. Uitgebreide informatie over de studie inclusief metingen en vergoedingen vindt u in de flyer.

flyer

Vrijwilligers gezocht

 

Voor een onderzoek naar het effect van carnitine voedingssupplement op de suikerstofwisseling.

Wij zijn op zoek naar:

Mannen en vrouwen met overgewicht tussen 40 en 70 jaar

met een BMI tussen 25 en 35 kg/m2

U bepaalt uw BMI door uw gewicht (in kg) te delen door uw lengte (in m) in het kwadraat (lengte x lengte)

Als uw bloedsuiker na een maaltijd langere tijd verhoogd blijft, is de kans vergroot dat u op latere leeftijd suikerziekte gaat ontwikkelen. We gaan testen of dat bij u het geval is, en indien de suikerspiegel inderdaad verhoogd is na een maaltijd, zullen we onderzoeken of een voedingssupplement (carnitine) een gunstig effect heeft.

Het onderzoek beslaat twee periodes van 35 dagen waarbij u -in willekeurige volgorde testcapsules

placebo of carnitine capsules gaat innemen (3 keer per dag). Tijdens beide periodes van 35 dagen komt u 3 maal naar de universiteit (dag 31, 32, 35) voor diverse metingen:

Op dag 31 en 32 zal er met behulp van een soort MRI scan, de hoeveelheden van een bepaald stofje (acetylcarnitine) de spieren worden gemeten. U zult deze MRI scans voor een maaltijd en een paar keren na een maaltijd ondergaan en ook voor- en meteen na een inspannings-fietstest. Op dag 35 wordt uw insulinegevoeligheid gemeten en wordt er een stukje spier uit uw been afgenomen onder lokale verdoving. Al deze metingen zullen tweeënhalve dag in beslag nemen.

Tijdens de tweede testperiode van 35 dagen zal u precies dezelfde metingen ondergaan.

Voorafgaand aan het onderzoek zal er een tweedaagse screening (3.5 uur totaal) plaatsvinden waarbij een rust-ECG wordt gemaakt en uw vetpercentage, uw maximale belasting bij een fietstest, uw bloeddruk en uw bloedsuikerregulatie na een suikerdrankje zullen worden bepaald. We willen het effect van het voedingssupplement onderzoeken bij mensen met een verstoorde suikerstofwisseling. Indien uw bloedsuiker na een suikerdrankje dus normaal is, is het niet de bedoeling het voedingssupplement gaat in nemen, maar dat u wel eenmalig de drie testdagen (zoals boven beschreven als dag 31, 32 en 35) zult ondergaan.

Als u bloedsuikerregulatie verstoord blijkt en u meedoet aan dit onderzoek (een screeningsbezoek, twee periodes met supplement of placebo met elke keer drie test dagen aan het einde) ontvangt u een vergoeding van 370 Euro

Als u bloedsuikerregulatie normaal is en u meedoet aan dit onderzoek (een screeningsbezoek en drie test dagen) ontvangt u een vergoeding van 199 Euro

Heeft u interesse om deel te nemen aan dit onderzoek, neemt u dan contact met ons op:

Yvonne Bruls
043-388 2796
y.bruls@maastrichtuniversity.nl

 

 

Onderzoek ten behoeve van de opzet en optimalisatie van een nieuwe MR spectroscopie meting van de lever en de bovenbeenspier

Magnetische Resonantie Spectroscopie is een waardevolle onderzoeksmethode om hele kleine hoeveelheden vet te detecteren, die worden opgeslagen in bijvoorbeeld de lever en de spier. De onderzoeksmethode kan worden toegepast in een MRI scanner die in het ziekenhuis ook wordt gebruikt voor het maken van foto’s bij patiënten.

lees verder

Bij dit onderzoek zullen er in totaal 20 gezonde proefpersonen worden gescand. We zijn op zoek naar mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar, met een BMI tussen de 18 en 35. Mensen die bekend zijn bij een medisch specialist, kunnen niet deelnemen aan het onderzoek. Met behulp van deze 20 proefpersonen wordt het meetprotocol geoptimaliseerd en toegepast en er wordt gekeken of er bij een herhaling van de meting dezelfde resultaten worden verkregen.

Tijdens het MRS onderzoek ligt u een uur in de scanner. Daarna mag u even de benen strekken. Vervolgens vragen wij u om nog een keer een uur in de scanner te liggen om de meting te kunnen herhalen. Duur van het onderzoek is 2 uur, waarvoor u een vergoeding van 20 euro ontvangt.

Wilt u deelnemen aan het onderzoek, neemt u dan alstublieft contact op met:

Verantwoordelijke onderzoeker:

Lindeboom (Lucas)
Onderzoeker van de Afdeling Radiologie MUMC+
Debyelaan 25
6229 HX Maastricht
Tel: 043-3882937
lucas.lindeboom@maastrichtuniversity.nl