Verzadigd vet en fructose voedingsstudie

Het vergelijken van de effecten van een hoog verzadigd vet dieet en een hoog fructose dieet op de insulinegevoeligheid

Het doel van dit onderzoek is om het effect van twee voedingspatronen op de insulinegevoeligheid te vergelijken. Het ene dieet bevat meer verzadigd vet. Het andere dieet bevat meer fructose, ook wel fruitsuiker genoemd. Beide voedingspatronen duren vier weken. Verder willen we de effecten van beide diëten op de samenstelling van het levervet en de aanmaak van nieuwe vetten in de lever onderzoeken.

Voor wie?

  • Mannen/vrouwen
  • 45-75 jaar
  • BMI 28-38 kg/m2
  • Overige criteria: geen hart en vaatziekten/leveraandoeningen/nieraandoeningen, niet-roker, niet meer dan 2 uur per week sporten, niet meer dan 5 kg gewichtsverlies of toename in de afgelopen 3 maanden, niet meer dan 2 alcohol consumpties per dag voor mannen en niet meer dan 1 voor vrouwen, niet vegetarisch, veganistisch, gluten intolerant of lactose intolerant

De tijdsinvestering voor dit onderzoek is:

  • vooronderzoek (2 uur)
  • onderzoeksperiodes/dagen:
    • 2 onderzoeksperiodes van 4 weken
    • Tijdens het onderzoek komt u in totaal 13 keer naar de universiteit: 9 maal voor een korte visite, 2 keer voor een overnachting en 2 keer voor een overnachting met daaropvolgende testdag.

Welke metingen worden gedaan?

  • Lichaamssamenstelling
  • Energiegebruik metingen
  • Bloedafnames
  • Insuline gevoeligheidstest
  • MRI’s van de lever

Vergoeding €500,-  + reiskostenvergoeding

Meedoen aan dit onderzoek?

Neem dan contact op met onderzoeker Kay Roumans door het contactformulier hieronder in te vullen.

KLIK HIER voor de informatiebrochure