NaPB – Aminozuren bij mensen met diabetes

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spieren en ze worden gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld enzymen, antistoffen en hormonen. Aminozuren helpen bij het goed functioneren van lichamelijke processen. Ze komen voor in onze voeding in bijvoorbeeld vlees, rauwe zalm, peulvruchten en noten. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken. Mensen met diabetes type 2 hebben in hun bloed drie sterk verhoogde aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Onlangs is aangetoond dat deze drie aminozuren al verhoogd zijn 12 jaar voordat iemand diabetes type 2 ontwikkeld.

Het doel van dit onderzoek is daarom te bestuderen of het dagelijks gebruik van het onderzoeksmiddel ‘Pheburane’ de gevoeligheid voor het hormoon insuline kan verbeteren in mensen met suikerziekte (type 2 diabetes). Het onderzoeksmiddel ‘Pheburane’ verhoogt de aminozuur verbranding wat een positief effect kan hebben op de metabole gezondheid.

Voor wie?

  • Mannen en vrouwen
  • 40 – 75 jaar
  • Diabetes type 2
  • Overgewicht en obesitas (BMI tussen 25-38 kg/m2)

De tijdsinvestering voor dit onderzoek is:

  • 1 vooronderzoek (1 uur)
  • 2 onderzoeksperiodes die ieder 2 weken duren met:
    • 1 testdag van 1 uur
    • 1 testdag van 3,5 uur
    • 1 testdag van 24 uur met overnachting bij de Universiteit Maastricht

Welke metingen worden gedaan?

  • Insuline gevoeligheid
  • Lichaamssamenstelling
  • Bloedafnames
  • Stukje spierweefsel
  • Energiegebruik metingen
  • MRI scan van spieren en lever
  • Vragenlijsten

Vergoeding: €800,-

Meedoen aan dit onderzoek?

Neem dan contact op met onderzoeker Froukje Vanweert door het contactformulier hieronder in te vullen.

Voor meer uitgebreide informatie, klik dan hier voor de informatiebrief voor proefpersonen NaPB.