Afgeronde onderzoeken

Van de volgende onderzoeken is de inclusie compleet.

NaPB – Aminozure bij mensen met diabetes

Het doel van dit onderzoek is daarom te bestuderen of het dagelijks gebruik van het onderzoeksmiddel ‘Pheburane’ de gevoeligheid voor het hormoon insuline kan verbeteren in mensen met suikerziekte (type 2 diabetes). Het onderzoeksmiddel ‘Pheburane’ verhoogt de aminozuur verbranding wat een positief effect kan hebben op de metabole gezondheid.

SITLESS – Minder zitten voor betere gezondheid

Is minder zitten gezond? Het doel van het SITLESS onderzoek is te achterhalen hoe minder zitten zorgt voor betere suiker- en vetregulatie bij vrouwen met overgewicht.

ELMIH – Spiergezondheid bij ouderen

Het doel van het onderzoek is het verband tussen de verschillende kenmerken van spiergezondheid en de werking van de spieren in ouderen en jongeren te onderzoeken.

HART onderzoek

Proefpersonen gezocht voor een onderzoek naar de effecten van een cholesterolverlagend medicijn op de stofwisseling van het hart.Met dit onderzoek proberen wij erachter te komen of het hart gevoeliger wordt voor suiker en hierdoor een betere functie krijgt.

Atleten paradox

Het doel van dit onderzoek is het vergelijken van vetopslag in de spieren van duursporters en mensen die helemaal niet sporten, en wat hiervan het effect is op de suikerstofwisseling.

CreaBAT

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat het effect is van het geven van creatine monohydraat aan volwassenen op de stofwisseling van bruin vet. Het effect van creatine monohydraat gaan we vergelijken met het effect van een placebo (een nepmiddel). Dit nepmiddel bevat geen creatine monohydraat.

Carnitine

Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of inname van carnitine via kauwtabletten de bloedsuiker en suikerstofwisseling in de spier en lever kan verbeteren. Indien dit het geval is zou carnitine als mogelijke extra therapie voor type 2 diabetes gebruikt kunnen worden.

Dapamaast

Dapagliflozine behandeling op de insuline gevoeligheid in de skeletspier bij patiënten met type 2 diabetes mellitus.

Glycogeen en levervet

Het doel van dit onderzoek is om te kijken of langer nuchter zijn gedurende de avond/nacht de hoeveelheid glycogeen (=opgeslagen vorm van suiker) in de lever verlaagt en of dit uiteindelijk leidt tot een afname in de hoeveelheid levervet.

LAG – Licht en Glucose studie

Het doel van het onderzoek is om te kijken wat de effecten zijn van gedimd licht op de stofwisseling.

De biologische klok (dag-nacht ritme) speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling en kan worden beïnvloed door licht. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed na het eten van een maaltijd en er wordt met behulp van een 24-uurs glucose meter gekeken naar het verloop van de hoeveelheid glucose in het bloed door de dag.

NADS – Spiergezondheid bij ouderen

Het doel van het onderzoek is het effect van een voedingssupplement dat bestaat uit eiwitten en vitamine B3 op de mitochondriële functie in fysiek beperkte ouderen te onderzoeken.

Resveratrol

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of resveratrol zorgt voor een betere algehele gezondheid in mannen en vrouwen met overgewicht. Verder willen we nagaan of dit gepaard gaat met veranderingen in energie verbranding en lichaamssamenstelling.

Resveratrol is een natuurlijke stof die voor het eerst ontdekt werd in rode wijn in 1992. Behalve in de schil van druiven is resveratrol ook aangetroffen in diverse plantaardige producten zoals pinda’s en moerbeien. Echter, resveratrol kan ook synthetisch nagemaakt worden. Voor dit onderzoek zullen we gebruik maken van het synthetisch gemaakte resveratrol.