Welkom op de webpagina voor proefpersonen!
Onze onderzoeksgroep bij de vakgroep Voeding & Bewegingswetenschappen van de Universiteit Maastricht zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar: overgewicht, diabetes (type 2), dag- en nacht ritme, stofwisseling, energiegebruik en meer.
Hier kunt u meer informatie vinden over meedoen aan onderzoek, u kunt kijken welke onderzoeken momenteel lopen en we houden u op de hoogte van nieuws en evenementen. Wilt u deze informatie per e-mail ontvangen? Geef u dan op voor onze deelnemerslijst en ontvangt informatie over onderzoeken die wellicht voor u interessant kunnen zijn en blijf op de hoogte van onze bezigheden!
We zijn ook te vinden op Facebook! https://www.facebook.com/diabetesmaastricht/
Meedoen aan onderzoek
Wilt u meedoen aan onderzoek en informatie ontvangen over lopende onderzoeken waarvoor u wellicht geschikt bent als proefpersoon? Neem contact met ons op! Klik hier om u aan te melden voor de deelnemerslijst van onze vakgroep. Of klik hier voor meer informatie over onze deelnemerslijst.
Lopende onderzoeken
Een totaal overzicht van onze lopende onderzoeken kun u hier vinden.
Contact?
Wilt u een vraag stellen? Neem dan contact met ons op door hier te klikken.
In samenwerking met RTV Maastricht hebben we voor het programma Magma een filmpje opgenomen over onze onderzoeken. Wilt u het hele filmpje zien? Klik dan hier!
Nieuws
Langjarig onderzoek naar effect leefstijl op biologische klok
Wetenschappers uit Nederland en Canada gaan onderzoeken of leefstijlverandering een gunstig effect heeft op het herstel van het dag- en nachtritme bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2. De Nederlandse onderzoekers, onder wie hoogleraar Patrick Schrauwen van de Universiteit Maastricht, concludeerden eerder al dat mensen met aanleg voor diabetes type 2 een verstoord dag- en nachtritme hebben, ook wel ‘biologische klok’ genoemd. Ook is bekend dat mensen die bijvoorbeeld in ploegendienst werken een groter risico lopen op diabetes type 2.
Tijdgebonden
Voor dit onderzoek werkt Schrauwen onder anderen samen met zijn Canadese collega prof. dr. André Carpentier van de Université de Sherbrooke. “Met het onderzoek zien we welke tijdgebonden leefstijlinterventies invloed hebben op de stofwisseling van mensen met een hoog risico op diabetes type 2. Vanuit deze resultaten gaan we effectieve leefstijlinterventies ontwikkelen om het risico op diabetes type 2 bij hen te verkleinen”, vertelt Schrauwen. Er bestaan al duidelijke aanwijzingen dat eten, bewegen en slapen op de ‘juiste tijden’ een gunstige invloed heeft op de gezondheid van mensen. ‘’Het kan veel uitmaken of we juist in de ochtend, middag of avond bewegen”, aldus Schrauwen, hoofdprojectleider van het nieuwe onderzoek.
Internationaal
Het langdurige internationale onderzoek genaamd ‘The right timing to prevent type 2 Diabetes’ (TIMED) is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Nederlandse en Canadese organisaties. Het Diabetes Fonds, ZonMw, Health Holland, CIHR en private partners leveren een gezamenlijke bijdrage van ongeveer 5 miljoen euro.
Peuters met diabetes type 2, 8-jarigen met hoge bloeddruk, tieners met obstipatie: waarom krijgen steeds meer kinderen grotemensenziekten – en hun medicijnen? Het goede nieuws is dat valt terug te draaien door gewichtsverlies en een andere leefstijl. Een kind hoeft maar 5 tot 10 procent van zijn gewicht te verliezen om van dreigende chronische ziekten (zoals diabetes) af te komen.
Lees hoe dit precies zit in dit artikel van de Volkskrant, waarin o.a. hoogleraar Patrick Schrauwen aan het woord komt. Klik hier voor het artikel.